Dat kan ik zélf wel! Over loslaten en vertrouwen

De eerste training Coachen op zelfregie vindt plaats op 6 mei 2014 in Utrecht. Kijk voor meer informatie op: http://www.blikopwerk.nl/eigenwerkwijzer/training

Blog van Ingrid Esbeukman, coach en moeder van 2 kinderen.

Dat kan ik zelf wel. Met 2 puberende zoons is dit een uitspraak die nog wel eens over tafel gaat. Ze komen meer en meer op de leeftijd dat ze zélf willen bepalen, zélf de beslissingen willen nemen, zélf verantwoordelijkheid willlen én kunnen dragen voor hun keuzes en acties. En dit is niet de eerste periode dat deze drang naar zelfstandigheid en zélf doen centraal staat. Ook bij peuters en kleuters is de uitdrukking ‘zelf doen’ veel gehoord.

Een heel noodzakelijke ontwikkeling om te leren vertrouwen op eigen kunnen, eigen kracht. Het is de (eerste) bewustwording van het eigen individu, het ervaren dat wat jij doet invloed heeft op de loop van dingen in je leven. Dat wat jij doet of laat impact heeft.

En ik ben er van overtuigd dat dit uiteraard een goede ontwikkeling is. Al vind ik het nog geregeld heel lastig om dat na te leven. Als ouder, als volwassene denk ik toch vaak te weten wat het beste voor ze is.

En is dat niet meteen de grootste valkuil van veel hulpverleners, coaches, werkbegeleiders, trajectbegeleiders, jobcoaches, etc?
Het menen te weten wat het beste is voor iemand? Het willen helpen, behoeden, beschermen? Het willen overtuigen van onze kennis, kunde en vaardigheden?
Handelen en spreken we niet veel vanuit de overtuiging: “Als je het nou doet zoals wij het zeggen, zoals wij vanuit onze ervaring menen te weten wat goed is voor jou, dan komt het heus goed”?

Maar is dat waar?

In hulpverleners- en begeleidersland gonst het al een tijdje. Er waait een nieuwe wind.
Zelfregie, eigen kracht, op eigen benen staan, empowerment……dát is de manier, daar moeten we met elkaar naar toe.

Prachtig. Maar wat betekent dat? Wat is het? Wat doet dat met de relatie tussen hulpvrager en hulpgever?

Kort gezegd betekent zelfregie dat iemand de verantwoordelijkheid neemt en krijgt over de inrichting van zijn eigen leven. Daartoe moeten mensen het vertrouwen ontwikkelen dat ze die verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen.

Een veel gehoord geluid van professionals is de angst niet meer nodig te zijn, de eigen professie niet meer in te kunnen zetten, de angst een soort ‘loopjongen’ te worden van de cliënt, die blijkbaar ineens zelf zo goed weet wat hij wil, kan en nodig heeft en er blijkbaar récht op heeft dat alles precies zo gaat als hij wil.
De professional beweegt echter van regelaar, actieheld en probleemoplosser naar coach, vragensteller en reisgenoot. Zijn rol wordt niet minder, maar ánders.

Zelfregie, het vertrouwen hebben in eigen kracht, het krijgen én nemen van eigen verantwoordelijkheid is geen vanzelfsprekendheid.

De rol van de cliënt is óók een veranderende rol: hij gaat van consulteren en rekenen op antwoorden en oplossingen naar participeren. Van de cliënt wordt een actieve, betrokken houding gevraagd. Er wordt van de cliënt gevraagd zelf dingen te regelen, zelf zijn doelen te formuleren en te verwoorden, zelf aan te geven waar wensen en behoeften liggen. Van een reactieve houding naar een pro-actieve houding. Middels aandacht voor empowerment en persoonlijke effectiviteit kunnen cliënten, indien nodig, deze nieuwe houding aangeboden krijgen en geleerd worden.Bijvoorbeeld door de EigenWerkWijzer aan te bieden

De EigenWerkWijzer is een digitaal instrument waarmee iemand inzicht krijgt in zijn mogelijkheden en grenzen, hoe die te managen, en hoe iemand duurzaam optimaal kan werken én leven met een functiebeperking of chronische ziekte.
Doordat de EigenWerkWijzer een instrument is waarmee de cliënt zélf aan het werk gaat, een instrument is dat vraagt om actieve betrokkenheid van de cliënt, de cliënt positief stimuleert, inzicht geeft in diens mogelijkheden en capaciteiten, het een instrument is dat recht doet aan de ervaringen, kennis en kunde van de cliënt, is de EigenWerkWijzer hét instrument dat recht doet aan de visie van zelfregie.

Natuurlijk valt er over zelfregie, empowerment en wat dat concreet betekent voor cliënt én hulpverlener nog véél meer te zeggen. Daarvoor verwijs ik graag naar de training Coachen op zelfregie, horend bij de EigenWerkWijzer. Een concrete en uitgebreide training over het wat, waarom en vooral ook het zo noodzakelijke hóe.

Eén conclusie uit het werken en leren met de EigenWerkWijzer en de daarbij horende training wil ik hier vast weergeven:

Zelfregie is niet een ander woord voor: ‘zoek het zelf maar uit’
Zelfregie is meer dan een visie, een toepassing, een mooi concept.
Zelfregie is een manier van Zijn.
Ingrid Esbeukman

De eerste training Coachen op zelfregie vindt plaats op 6 mei 2014 in Utrecht. Kijk voor meer informatie op: http://www.blikopwerk.nl/eigenwerkwijzer/training

Geplaatst op 9 april 2014, in statistiek. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: