Wat een dankbare opdracht met fantastische mensen!

Aan den lijve heb ik ondervonden wat het is om mensen vanuit een uitkering te begeleiden naar werk. Ik kan me nog goed een van mijn eerste groepen herinneren. In die groep zat Janita. Ze kwam van de Antillen en was al zo’n vijf jaar in Nederland. Ik vroeg haar waar ze goed in was. Ze keek naar de grond en mompelde dat ze het niet wist.

Auteur: Jacques Wagemaker, Detrainingen.nl en mede-ontwikkelaar van de WIZ-kit.
WIZ: Werk, Inkomen, Zelfstandigheid

Janita had de laatste jaren in een verzorgingshuis gewerkt en was tijdens de vorige reorganisatie gesneuveld. Ze had nog weinig WW-rechten opgebouwd en viel al snel terug in de bijstand. Ze was een alleenstaande moeder met twee kinderen, precies zoals er zovelen zijn in de bijstand. Ze had weinig vrienden meer en leefde voor haar kinderen. Ze vertelde dat ze al een kleine 100 keer had gesolliciteerd maar zonder resultaat. Ze werd gewoon nooit uitgenodigd.

Janita was tijdens de eerste workshop afstandelijk en stil. Ze had de eerste keer wat moeite om zich thuis voor te bereiden met het online-programma en was niet gewend om met de computer te werken. In de 2de en 3de workshop ontpopte zij zich al snel tot een zelfverzekerde vrouw. Ze nam deel aan de gesprekken en leerde zichzelf presenteren door te vertellen waar ze goed in was. Janita was en is een hele warme, behulpzame vrouw, maar was het alleen zelf even vergeten. Ze had in maanden geen compliment meer gekregen en was alle zelfvertrouwen kwijt.

Wat we haar leerden
Ze heeft haar brieven anders gemaakt door ook echt iedere sollicitatie apart te bekijken en welke van haar kwaliteiten gevraagd werden in de vacature. Haar CV was eerst alleen een opsomming van werkgevers en werd nu een prachtige persoonlijke presentatie, waar werkgevers door getriggerd werden. Bovendien leerde ze om zelf te bellen naar bedrijven waar ze graag wilde werken, iets wat ze nooit eerder had gedaan. Helaas hadden ze op dat moment niet direct iemand nodig maar vroegen haar met oprechte interesse wel haar CV in te sturen, voor als er vacatures zouden komen. Ze waardeerden haar initiatief om persoonlijk te bellen.

Ondanks wat moeite met de taal, lachten haar ogen weer. Haar lach en enthousiasme werkten aanstekelijk!

Ondanks wat moeite met de taal, lachten haar ogen weer. Haar lach en enthousiasme werkten aanstekelijk!

Daarna volgde in de 4e en 5e workshop het oefenen op het sollicitatiegesprek. In plaats van te vertellen waarom ze niet aan het werk was, vertelde ze over haar waardevolle kwaliteiten voor de werkgever. Je zag Janita groeien, glunderen en genieten. De vragen over haar verleden en periode in de bijstand wist ze spontaan en met overtuiging om te buigen door met veel compassie over de verzorging van haar zieke moeder en het vrijwilligerswerk bij de handbalvereniging te vertellen.

En toen………
Op dag 6, de laatste van de serie uit het WIZ-programma kreeg ze haar certificaat uitgereikt. Ze had alle online-modules perfect uitgevoerd en zich samen met haar buddy iedere keer heel goed voorbereid op de workshops. Haar inzet, enthousiasme en herwonnen zelfvertrouwen waren hartverwarmend.
Tranen biggelden over haar wangen toen zij het applaus en de complimenten van de andere deelnemers in ontvangst nam. In lange tijd had ze zich niet zó gewaardeerd gevoeld. Janita had zelfvertrouwen en was op en top gemotiveerd om aan het werk te gaan. Ze vond binnen twee weken werk door zelf op de werkgever af te stappen. Zij werkt nu in een brasserie waar ze een graag geziene gastvrouw is.

Detrainingen.nl heeft het programma de WIZ-kit ontwikkeld o.a. voor sociale diensten. WIZ staat voor Werk, Inkomen, Zelfstandigheid. Het samenhangend trainingsprogramma bestaat uit online modules ter voorbereiding op een serie van zes workshops. In drie weken tijd doorlopen klanten van onder andere sociale dienst in groepen van 10-15 deelnemers het hele programma. Blik op Werk en Detrainingen.nl ondertekenden 15 juni een samenwerkingscontract om via gecertificeerde trainers de WIZ-kit breed in te zetten voor werkzoekenden. Meer weten? Lees verder

Advertenties

Geplaatst op 17 juni 2015, in statistiek. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. mvandervoorde

  Beste Regina, dank je wel voor je reactie. Als je belangstelling hebt voor een informatie-bijeenkomst over de WIZ-kit, laat het ons het weten, want dan organiseert Blik op Werk een extra bijeenkomst.

 2. Wat een mooi verhaal Jacques en een geweldige samenwerking met BOW!

  Je beschrijft precies waarom ik negen jaar geleden besloot vanuit een WW uitkering de sprong te maken naar zelfstandig ondernemen. Als ervaringsdeskundige mensen inspireren en helpen het beste uit zichzelf te halen. Net als jij word ik er blij van als ik zie wat het mensen doet als ze zichzelf herontdekken. Gisteren nog had ik een evaluatie met een werkgever en een cliënt. Wat voelde ik mij trots dat ik heb mogen bijdragen aan één van zijn doelen “top verkoper worden” bij een organisatie waar hij al jaren van droomde om er te werken. Zijn einddoel is “een top agent worden”. Dat gaat zeker lukken met zijn instelling.

  Regina van Amson
  Levens-, loopbaan-, ondernemerscoach en Registertrainer
  http://www.difference4you.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: