Duurzame inzetbaarheid bij Scania

Scania is een internationaal bedrijf met wereldwijd meer dan 35.000 werknemers. Elke dag produceren zij 100-200 vrachtwagens. Philip Blom is manager bij het Health Center van Scania in Zwolle en vertelt met trots over hun duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Aantoonbaar is een toename in bevlogenheid en werkvermogen onder medewerkers. Scania zet de Work Ability Index (WAI) in als meetinstrument om het werkvermogen te meten en de resultaten te monitoren.

Joggers in park_104073_850x173_0

Aan het woord: Philip Blom, Manager Health Center, Scania – Zwolle

“Scania investeert in de gezondheid van de medewerkers. Zonder hen zouden er geen vrachtwagens zijn. Als zij gezond zijn, goed met stress om kunnen gaan en goede werkplekken hebben, dan kunnen zij hun werk ook beter doen.” Gezondheid staat bovenaan de prioriteitenlijst van het management van Scania en het management is bereid te investeren. Scania heeft zelf een visie op duurzame inzetbaarheid ontwikkeld: het Global Health Principle. Dit gaat uit van respect voor de individuele medewerker en pro-actief bevorderen van gezondheid. En dit werkt. “Onze mensen zijn trots op wat ze maken. Bevlogenheid en werkvermogen scoren heel hoog in de organisatie. Het verzuim is nu vier keer zo laag als 15 jaar geleden.”

Most Important Persons betrekken
Betrokkenheid van de zogenaamde Most Important Persons is het sleutelwoord. Lachend zegt Philip: “De meeste mensen denken dat we met Most Important Persons het management bedoelen. Maar we bedoelen natuurlijk de medewerkers. Daarom vertalen we in interactieve sessies samen met de ondernemingsraad, het management én medewerkers het beleid naar concrete uitvoering. Door de medewerkers te betrekken wordt weerstand veelal weggenomen.”

BRAVO, SLEP en Running Clinics
Preventieve activiteiten bij Scania zijn over het algemeen trainingen. Philip legt uit: “De Health and Lifestyle-training is gericht op BRAVO. Dus meer bewegen, stoppen met roken, minder alcohol, gezonde voeding en ontspanning. SLEP staat voor Scania Lean Eating Program. In dit programma begeleiden we medewerkers in groepsverband met als doel daling van de BMI (Body Mass Index). Twee jaar geleden is een groep mensen gestart met een running clinic. Ze hadden nog nooit hardgelopen. Afgelopen jaar hebben ze in Zwolle mee gelopen met de halve marathon, die gesponsord wordt door Scania. Dat vind ik nou mooi om te horen. Alles wat Scania doet voor gezondheid is vrijwillig en in werktijd.”

Evaluatie
Volgens Philip gaat duurzaam gezond werken niet over één nacht ijs. “Het is een constante flow van plan-do-check-act. Bij het Lean Eating Program bijvoorbeeld werden in het eerste jaar enorme resultaten gemeten. Maar gedurende het tweede jaar, zagen we bij meerdere mensen weer toename in gewicht. In het programma wordt daarom nu meer aandacht besteed aan het gedragscomponent. Het zorgt ervoor dat mensen beseffen dat het een change of lifestyle is. De resultaten zijn nu wel zichtbaar. We zien inmiddels een daling van het verzuim met 15%. En uit het onderzoek dat we samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam uitvoeren blijkt een toename in bevlogenheid en werkvermogen.”

Tips voor het maken van gezondheidsbeleid
1. Creëer draagvlak bij medewerkers en management. Zie ook draagvlak creëren
2. Zorg ervoor dat het management de intentie voor investering in gezondheid heeft.

Besef je dat duurzame inzetbaarheid méér is dan alleen gezondheid en dat het gecreëerd wordt in een flow over een langere periode. Meer informatie over duurzame inzetbaarheid.

Tips voor het uitvoeren van gezondheidsbeleid
1. Vind het wiel niet opnieuw uit: maak gebruik van wat er al beschikbaar is.
2. Werk samen, binnen én buiten de organisatie.
3. Heb persoonlijk contact met de Most Important Persons: de medewerkers.
4. Zorg voor ambassadeurs die helpen om de boodschap te verspreiden.
5. Zorg voor ambassadeurs die anderen motiveren mee te doen aan gezondheidsprogramma’s.
6. Zorg ervoor dat resultaten goed zichtbaar zijn voor organisatie en management.

Als werkgever word je ook beloond als werknemers gezond zijn. Het betaalt zich altijd terug.

Philips Blom
Manager Health Center van Scania Zwolle

Advertenties

Geplaatst op 13 augustus 2015, in statistiek. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: