Het gelijk van de werkeloze.

Op LinkedIn, maar ook vele andere plaatsen, kom je regelmatig discussies tegen over werkeloosheid en het tekort aan banen.Zo was er onlangs een discussie dat het onmogelijk was om voor 600.000 werkelozen een baan te vinden terwijl er maar 150.000 vacatures zijn. Om elke tegenstander van deze stelling gelijk het gras voor de voeten weg te maaien, stelde de discussievoerder ook nog, dat iedereen die beweerde dit wel te kunnen, de werkeloze een schuldgevoel probeerde aan te praten.Tevens, zo ging hij verder, verdiende de industrie van “mensen aan een baan helpen” goudgeld aan het leger van werkelozen. Er volgden nog meer uitspraken, die er allemaal op neer kwamen dat het niet eerlijk was en dat de politiek, het UWV en alle andere instanties toch voornamelijk schuld hadden aan het in stand houden zijn uitzichtloze situatie.

Auteur: Ron Kamp, Detrainingen.nl

Iedereen heeft gelijk, het is maar vanuit welke positie je het bekijkt. Ik kan mij er veel bij voorstellen dat als je al jaren op zoek bent naar werk, je behoorlijk gefrustreerd kunt raken.
De andere kant van het gelijk is dat meer dan 93% van de beroepsbevolking aan het werk is. Dat de werkeloosheid daalt en de economie aantrekt. Natuurlijk verdwijnen er banen, industrietakken en is de economie constant in beweging om een nieuw evenwicht te vinden.
In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw verdwenen er miljoenen banen. De mijnen, de textielindustrie, de scheepsbouw, de agrarische sector, om er maar enkelen te noemen.

werkelozen

Het gaf ruimte voor nieuwe industrieën, er ontstonden er nieuwe banen. De IT, handel, dienstverlening, vrijetijdsindustrie en niet te vergeten, ontwikkeling en opleidingen.

De vaste baan gaat eraan, was een kreet die al in de jaren 90 werd geuit. Nu bijna 25 jaar later zijn er nog steeds hele volksstammen die blijven steken in de gedachte dat een vaste baan zaligmakend is.

Niets is minder waar. Darwin heeft het ons al lang geleden geleerd. Aanpassen aan nieuwe omstandigheden is de enige manier om te kunnen overleven. Een vaste baan, vaste klanten, langdurige contracten horen hier niet bij. Panta Rhei, alles stroomt, alles is in beweging.
Investeren in de eigen ontwikkeling, jezelf zien als een product of een dienstverlener. Waar ben ik goed in, wat is mijn talent, wat is de unieke bijdrage die ik kan verkopen. Met die overtuigingen is de kans op succes vele malen groter, dan een afhankelijke opstelling naar een werkgever die ook dagelijks keuzes moet maken om te overleven.

Een paar maanden geleden zat er een Uyghurs (Turkse Chinees) in onze training. Gevlucht uit China, sprak amper Nederlands, weinig opleiding, maar ontzettend enthousiast. Aanpassen had hij van jongs af aan geleerd. Hij moest wel. Al het oude los laten en gaan voor een nieuwe kans. Tijdens onze training zag hij een kans. Iets waar hij goed in was. Nu is hij de trotse eigenaar van een snackbar. Zelfstandig ondernemer met buiten het standaard assortiment ook nog specifieke producten van thuis.

snackbar

Het enthousiasme van deze deelnemer was zo aanstekelijk dat hij hulp van alle kanten kreeg om zijn onderneming te starten. Hij heeft nooit geweten dat er maar 150.000 banen waren en 600.000 werkelozen.

Ron Kamp
Mede-eigenaar en oprichter van Detrainingen.nl

Heeft u interesse om zelf trainingen te geven? Om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen bij het vinden van een baan? Detrainingen.nl biedt u in samenwerking met Blik op Werk een uniek trainingsprogramma tot gecertificeerd trainer.

Er zijn drie startdata voor deze opleiding: 3 september, 21 september en 3 november.
Meer informatie? Kijk op trainersopleiding. Klik hier

Advertenties

Geplaatst op 24 augustus 2015, in statistiek. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: