Verslaving: er is wel wat aan te doen!

Wist u dat achter uitval van een werksituatie een verslaving verborgen kan zitten? Maar verslaving is een taboe en een taboe bespreken is en blijft een lastige zaak. Vaak speelt ontkenning een belangrijke rol in het proces. Als het onderwerp echter niet goed in beeld komt, wordt het lastig om een adequate oplossing te vinden. Vaak ontstaan er omvangrijke dossiers waarbij het maar niet duidelijk wordt waarom het niet wil lukken met iemand. Aan ergernis en wantrouwen meestal geen gebrek.

Auteur: Marian Ruisch, Directeur Ruischcoaching, Recovery en Re-integratie

En wat te doen als iemand een behandeling voor een verslaving heeft ondergaan? Hoe te bouwen aan een herstelproces en dan zodanig dat terugval voorkomen kan worden? Ja, u leest het goed. Verslaving zien we niet langer als een ziekte waar niets aan te doen is. Door goede communicatie en begeleiding door iemand die het proces kent, ook van een terugval, kan veel schade beperkt worden. Het vraagt wel betrokkenheid van alle partijen!marjan 2

Verslaving: werk en omgeving
Het kan gaan om een verslaafde werknemer, maar ook om een ouder, kind, broer, vriend of collega, die verslaafd is. Verslaving heeft een enorme impact op iedereen, die ermee te maken krijgt. Wist u dat de uitval van personen, die met een verslaafde te maken hebben ook een enorme groep is? En een groep is, die nauwelijks in beeld komt. Schaamte belet hen vaak te spreken over hetgeen wat hen het meest bezighoudt. Burn out is dan een bekende diagnose.

77% van de verslaafden werkt. Verslaving is echter een chronische en progressieve ziekte. Er niets aan doen kan grote gevolgen hebben voor de persoonlijke situatie én voor de werksfeer. Denk aan verlies van productiviteit, diefstal en een verhoogd risico op ongelukken in welke vorm dan ook. Onderzoek wijst uit dat minimaal 10% van de werknemers en ook managers verslaafd is. Bij stressvolle beroepen ligt dat percentage nog hoger. Verslaafd aan middelen, alcohol, medicijnen, maar ook aan (niet) eten, seks, gokken, Facebook, televisie-series of welk obsessief gedrag dan ook. Verslaving is een hoge kostenpost, niet alleen voor de verslaafde zelf, maar ook voor hun directe omgeving. Zeker ook een onderwerp voor werkgevers om op de agenda te zetten.

Verslaafd en dan?
Wat kan er aan gedaan worden? Spreken met elkaar over dit complexe onderwerp. Er iemand bijhalen die de ziekte kent, want beleid op papier is niet genoeg, als er al beleid op papier staat.

Een complexe situatie tot een goed einde brengen levert ons veel kennis en winst voor alle betrokken partijen. Inmiddels zijn ook veel verslaafden hersteld, functioneren in de maatschappij en zijn gewoon weer aan het werk. Zij gebruiken geen alcohol, pilletjes, softdrugs of iets anders. Zij hanteren hun eigen grenzen. Die ervaring heeft ons veel geleerd.
Inspirerend ook voor u, vindt u niet?

Marian Ruisch, Directeur Ruischcoaching, Recovery en Re-integratie

Hier leest u meer over Ruischcoaching.

Advertenties

Geplaatst op 1 september 2015, in statistiek. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: